Oświadczenie Kibiców Jagielloni Białystok

Oświadczenie Stowarzyszenia ws. zatrzymań z dnia 24.07.2014 r.

Oświadczamy, iż Stowarzyszenie Kibiców Jagiellonii Białystok „Dzieci Białegostoku” nie ma żadnego związku z osobami zatrzymanymi podczas akcji policji w dniu 24.07.2014 r. Fakt, iż osoby zatrzymane mogły być sympatykami Jagiellonii Białystok oraz to, że nasze Stowarzyszenie skupia zainteresowanych działaniem na rzecz klubu kibiców tej drużyny, nie daje jakichkolwiek podstaw do powiązania tych środowisk. Zatrzymane osoby nigdy nie były członkami Stowarzyszenia i nie podejmowały działań z nim związanych, toteż żądamy zaprzestania łączenia nas z tym wydarzeniem.
Wspomniany przez komendanta głównego policji Marka Działoszyńskiego wniosek prokuratury o delegalizację Stowarzyszenia nie zawiera zarzutów nawet zbliżonych tematyką i powagą do zarzutów stawianych wspomnianym osobom zatrzymanym, lecz zawiera absurdalne i często nieprawdziwe argumenty. Jest to zupełnie odrębna sprawa, która nie ma związku z działalnością przestępczą czy mającą charakter rasistowski.
Każde przedstawienie Stowarzyszenia Kibiców Jagiellonii Białystok „Dzieci Białegostoku” jako związanego z zatrzymanymi osobami i ich działalnością będzie spotykało się z naszym stanowczym sprzeciwem oraz podjęciem kroków niezbędnych do usunięcia tych przekłamań.

Źródło:
DzieciBiałegostoku.pl