Stanowisko kibiców Falubazu

Kibice Falubazu Zielona Góra to kolejna grupa, która odniosła się do ostatnich wydarzeń i sytuacji w naszym kraju, poniżej pełny komentarz samych zainteresowanych.

Fanatycy Naszego Falubazu:
Dziś w poważniejszym tonie niż zazwyczaj, poniżej kilka słów od nas na temat ostatnich wydarzeń na terenie całej Polski, w tym Zielonej Góry.

Od zawsze byliśmy i jesteśmy grupą apolityczną, nie opowiadającą się za żadną z partii, a tym bardziej za żadnym konkretnym politykiem i nic się w tej kwestii nie zmienia, dlatego nie traktujcie poniższego wpisu jako agitacji czy wsparcia dla jakiegoś konkretnego ugrupowania.

Od kilku dni atmosfera na ulicach wielu polskich miast jest gorąca i napięta, m. in. z powodu wydania decyzji przez Trybunał Konstytucyjny, ale także przez ogólne niezadowolenie polityczne, obostrzenia związane z pandemią i związany z tym kryzys gospodarczy. To wszystko skłoniło tysiące Polek i Polaków do wyjścia na ulice.
I dobrze. My też jesteśmy z tych powodów niezadowoleni. Jasno chcemy zaznaczyć, że rozumiemy i wspieramy kobiety w ich walce o swoje prawa, ponieważ często w tych protestach idą nasze dziewczyny, żony, matki czy córki. My też niejednokrotnie uczestniczyliśmy w rożnego rodzaju marszach i protestach, dlatego mamy nadzieję, że te, zapoczątkowane w ubiegłym tygodniu przez kobiety przyniosą żądany efekt i zostanie osiągnięte jakieś porozumienie, choć o jego finalnej treści się nie wypowiadamy bo każdy ma swoje prywatne spojrzenie na tę kwestię.

Ale są też rzeczy, na które naszej zgody nie ma i nie będzie. Za plecami zwykłych protestujących ludzi kryje się niewielki odsetek lewicowych i anarchistycznych ugrupowań, które swoimi czynami próbują zaznaczyć swoją obecność. Protesty nie polegają na niszczeniu pomników Bohaterów, zabytków czy też kościołów wraz z przerywaniem nabożeństw. Nie po to nasze poprzednie pokolenia walczyły o wolność żebyśmy my teraz mogli pozwolić na to wszystko pluć i bezcześcić. I dla jasności, nie bronimy tutaj kleru, tylko Kościoła i religii jako nieodłącznych wartości związanych z naszą kulturą, ojczyzną i historią, które dla nas są zawsze na pierwszym miejscu. Nie dajcie się zatem wciągnąć w te lewackie gierki, a także filtrujcie to co przekazują wam mainstreamowe media. Skłóconym i rozwarstwionym społeczeństwem łatwiej się steruje, dlatego dbajcie o dziedzictwo kulturowe i historyczne, i nie dajcie się podzielić.
Z kibicowskim pozdrowieniem.
FNF’02